Femeia- egala sau nu?

De ceva timp citesc pe diverse site-uri, bloguri sau vad chiar laegalitate sexe televizor, articole, respectiv reportaje facute de niste oameni, in general femei, care in pofida a ceea ce inseamna a scrie (mai inainte de toate te documentezi) creeaza niste controverse ce nu isi au sensul, rostul si care sfideaza bunul simt. Se discuta despre egalitatea femeii cu a barbatului, egalitate care cica ar fi pusa sub semnul indoielii de catre religia ortodoxa.

Probabil ca asa este, de vreme ce spune la televizor, iar baba din coltul strazii mi-a confirmat ca asa zice popa in biserica, ca femeia e supusa barbatului. Dar cine asculta de vorba targului, atunci de ea si de moravurile ei sa aibe parte. Nu mai zic ca daca e sa judec dupa ceea ce vad la televizor, din an in pasti cand ma uit eu, de fiecare sarbatoare mai mare avem parte de niste prezentari ale unor obiceiuri crestinesti, care numai crestinesti nu sunt: gen ignat si pomana porcului, gen nu se bea otet si nu se mananca urzici in saptamana patimilor si alte aberatii care mai de care mai stranii si mai strambe. Deunazi am auzit-o pe cea mai tare de la mama unui prieten: cica nu se spala vinerea ca se tine post: Serios?

Dar sa revenim la oile noastre si sa lamurim problema cea de la inceput: egalitatea femeii cu barbatul in credinta ortodoxa. Orice crestin care nu este numai cu numele ci si cu gandul si inima, doar la o simpla cautare in cartile Sfintilor Parinti, sau la o simpla deducere logica dupa fapte, trage urmatoarele concluzii: Caderea omului, ca de ea se iau toate rationamentele care au la baza subjugarea femeii, s-a facut prin greseala unei femei intr-adevar, dar ridicarea omului s-a facut prin curatenia, sfintenia si unicitatea altei Femei: Maica Domnului. Aceasta, nu numai ca ne-a ridicat din pacat si ca in Ea s-a salasluit insusi Dumnezeu, ci este in religia noastra, cea putin cunoscuta de catre practicantii ei, Ea este mai cinstita si mai slavita decat tot cerul, pamantul, oamenii si ingerii la un loc. Maica Domnului, o Femeie, este pe primul loc dupa Dumnezeu in toata ierarhia lumii, asa spune religia pe care o blamam. Mai mult decat atat, avem atitudinea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, care nu s-a purtat cu nici o femeie din cercul sau de apropiati sau din cele care au venit sa-i ceara ajutorul, in vreun fel care sa semene a discriminare, ba din contra. Si ca sa nu va plictisesc, inchei pledoaria cu intrebarea: Cui i s-a descoperit pentru prima oara faptul ca Iisus a inviat si cu cine s-a intalnit el dupa ce a inviat? Raspuns: nu cu ucenicii, nici cu vreun preot, ci cu Maria Magdalena- Femeia Maria Magdalena a carei bagaj istoric de fapte il stiti. Deci iata prima intalnire de dupa moarte, Iisus o are cu femeia care o scosese din prostitutie si careia-i vesteste invierea.

Mai sa fie, ce blamata e femeia in religia ortodoxa…Ca sa nu mai vorbim de alt caz celebru al Mariei Egipteanca, care este data drept exemplu de sfintenie Cuviosului Zosima, atunci cand acesta cere Divinitatii sa-i arate cine este mai presus de el in evlavie.

Concluzia simpla si fireasca ar fi, ca daca unii dintre barbati sunt neciopliti cu femeile, ei sunt asa, nu pentru ca li s-a spus in baza religiei sau in biserica, ca femeia este inferioara si trebuie sa fie supusa, ci in cele mai multe cazuri pentru ca asta au vazut la ei in familie si asa au fost crescuti atat de mama, cat si de tata sau pur si simplu: asa e felul lor idiot de a fi. In general genul acesta de barbati nici nu prea au legaturi cu viata religioasa.

As putea continuua, dar simt nevoia sa ma opresc cu acest subiect aici, pentru a nu categorisi pe unii care isi fac de ras propria religie in care s-au nascut, prin simplul motiv ca dau crezare gurii targului si le e lene sa-si adanceasca putin cautarile si spiritualitatea.

Este mai simplu sa spunem ca Biserica si Religia Ortodoxa ne discrimineaza si e inapoiata decat sa ne supunem rigorilor ei, nu-i asa? Caci daca viata noastra nu are nici o legatura cu trairea ortodoxa, atunci biserica este inapoiata si nu noi am involuat, nu?
Miniprix.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: