Aluat frantuzesc


Cine nu a facut niciodata un croissant nu stie ce a pierdut. Savoarea, mirosul imbietor si satisfactia primei muscaturi sunt greu de exprimat. Intr-adevar trebuie determinare pentru a te apuca de o asemenea capodopera, dar cine a mers in Franta cu siguranta mai vrea sa retraiasca aceleasi gusturi si amintiri. Dar sa intram in aluat ca sa zic asa:

Ingrediente:

500 grame faina

500 grame unt

15 grame drojdie uscata

1 pahar apa

2 lingurite ulei

1/2 lingurita sare

1 lingurita zeama de lamaie

Eu cern mai intai faina pe masa de aluat.Se face o adancitura cu mana, ca o groapa in muntele de faina cernut, si se toarna apa,sarea,zeama de lamaie, drojdia si cele 2 lingurite de ulei. Se lasa asa 10 minute sa dospeasca drojdia.

DSCN5112

Se framanta bine ca la poale in brau(cine stie cunoaste-poate deschidem intr-o zi si acest subiect). Sa va dau un termen, se framanta cam 10-25 minute pana atunci cand, daca apesi aluatul cu degetul, urma nu dispare. Se lasa apoi sa se odihneasca tot vreo 15 minute. Se presara faina si se intinde o foaie patrata si groasa de 1 cm.

DSCN5129

Se aseaza untul care a fost scos in prealabil cu o ora din frigider si lasat la temperatura camerei. Se intorc toate marginile aluatului peste unt si se impacheteaza.Se baga 10 minute la frigider in folie.

DSCN5127

Se scoate si se intinde aluatul in dreptunghi, presarandu-se faina pe unde iese untul.Apoi se impatureste aluatul ca pe un plic. Concluzia este sa  repetati  dreptunghiul si sa  intindeti aluatul in toate cele patru directii.

DSCN5126

Se introduce la frigider pentru 15 minute si se repeta toata povestea inca de doua ori.In total se da la frigider de 4 ori si dupa ultima oara cand se da la rece, se scoate aluatul si se taie in formele dorite pentru a putea fi folosit dupa cum doriti.Partea frumoasa la acest aluat, este ca puteti sa-l faceti in cantitati duble si sa-l depozitati in congelator jumatate.Se pastreaza extraordinar de bine, nefiindu-i afectata calitatea.

Sa va fac pofta cu ce s-ar putea face dintr-un aluat frantuzesc?Iata numai 2 exemple: https://traistacumerinde.wordpress.com/croissant sau https://traistacumerinde.wordpress.com/prajitura-cu-branza/

DSCN5145

Prajitura cu branza

Prajitura cu branza

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: