Gem de prune


Gem de prune

Aproape ca a venit si vremea prunelor, dar eu m-am grabit sa fac repede macar 2-3 borcane de gem proaspat de prune. Este gemul preferat impreuna cu cel de caise. Cand eram mica il numeam magiun, care de fapt este un pic diferit si mai complicat de facut. Dar parca ce mai conteaza: dulceata de prune, gem, magiun nu difera foarte mult, prune sa contina. Si totusi gemul este pe primul loc. Si acum imi aduc aminte cum dimineata ma grabeam spre o felie de unt cu gem de prune si un pahar cu lapte cald muls de la D-na Vaca, nefiert bineinteles ca sa se scandalizeze cine ma ” aude”. Si iata ca am crescut mare si le dau copiilor lapte cu gem de prune, dar civilizatia si-a pus amprenta, astfel incat chiar daca iau laptele de la D-na vaca, il fierb in prealabil. Sa nu mai intind vorba si sa pornim cu traista-n bat la cules de prune:

Gem de prune

Ingrediente:

2 kg de prune

1 kg de zahar

1 bat de scortisoara

Spalam prunele si le tinem cam 20 de minute in apa ca sa iasa vietatile (viermisorii), ca na padure fara uscaturi nu s-a vazut.prune

Intr-o oala punem prunele taiate in jumatati cu samburii scosi bineinteles si 1/2 de pahar de apa, fara zahar pe care il adaugam spre sfarsit. Fierbem la foc mic, amestecand din 15 in 15 minute ca sa nu se prinda cam 1 ora si jumatate dupa care oprim focul, acoperim si-l lasam pana a doua zi, cand adaugam zaharul si mai lasam la fiert o ora si jumatate, amestecand,  pana ajunge la consistenta dorita. La sfarsit punem si scortisoara. Pe clatite este minunat, copilul m-a intrebat : ” mami cu ce sunt clatitele, cu un fel de ciocolata?”

Gem de prune

Gem de prune

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: