Vegetarian


A fi vegetarian: pentru ca e la moda? pentru ca e sanatos? din cauza religiei? iubesti animalele? sau cea mai buna leguma e porcul?Sunt atatea motive pentru care oamenii devin vegetarieni convinsi, dar si mai multi sunt cei Vegetariancare devin carnivori convinsi. Si totusi voi aborda acest subiect atat de vast, atentie, din privinta unui simplu om fara prea multa cunoastere poate, si fara diplome in domeniu, cu siguranta.

Este sau nu este bine a fi vegetarian?

Vegetarianismul este in ultimul timp o moda, mai ales la vedete si in special la cele care vor sa arate cat mai bine.De aici se poate trage totusi o concluzie fugara si superficiala, ca a fi vegetarian ar fi o solutie pentru o silueta subtire. Faptul ca un vegetarian, poate sa fie, cu mult mai sanatos decat o persoana care consuma carne, este dovedit stiintific, dar in general aceste dovezi sunt preponderente catre cei care nu sunt extremisti (adica ovo-lacto-vegetarienii). O dieta vegetariana echilibrata, fara carne, poate asigura necesarul de nutrienti de care avem nevoie.
Exista o legenda care spune ca vegetarianismul este o cauzalitate a longevitatii. Medicii dezaproba acest lucru, fara insa a-l exclude, fiind de acord ca alimentatia preponderenta in lactate si legume, e benefica, pe cand cea preponderenta in carne , nu duce la o viata sanatoasa si indelungata in cele mai multe dintre cazuri.
Multe boli ca de exemplu: cancerul, diabetul, guta, sunt mai putin frecvente in randul vegetarienilor, iar cei care consuma zilnic carne, sufera intr-un procentaj mai mare de aceste boli.
Romanii, se pare ca dupa revolutie in special, au devenit preponderent carnivori. Noi suntem obisnuiti cu ideea ca numai carnea contine proteine, si daca nu mananci carne nu poti sa muncesti(“nu ai putere”), nu poti sa depui efort intelectual , poti sa devii anemic. Si totusi un studiu la nivel national arata ca suntem preponderent anemici, obezi, si plini de boli ca diabet si cancer.
Si acum vine intrebarea fireasca: a fi vegetarian e fereastra spre o viata armonioasa si fara boli? Armonioasa poate, fara boli, cu siguranta mai putine, dar nu excluse.De ce?
Pentru ca in primul rand vegetarianismul nu trebuie sa includa alimente nocive.Ca de exemplu, nu mancam carne dar o inlocium cu: : faina alba, orezul decorticat, dulciuri, margarina, pateuri vegetale cu tot felul de substante(nu toate) etc. .In al doilea rand, fiecare dintre noi avem un bagaj genetic, mai bun sau mai prost, care cu siguranta isi va pune amprenta; doar ca depinde de noi cat de devreme isi va face aparitia si in ce masura.Dupa cum se stie, mai greu este sa vindeci si mult mai usor sa previi.
A doua intrebare ar fi aceea : se poate si fara carne? Raspunsul este cu siguranta Da, mai ales daca esti echilibrat si iti dai seama de anumite alimente care nu ar trebui sa lipseasca: leguminoasele (fasole,soia, naut etc), oleaginoasele (nuci, alune, seminte etc) si cerealele cat se poate de integrale.
Totusi copii, gravidele si batranii, daca nu sufera de anumite boli care sa indice tocmai mentinerea unui stil de viata fara carne, nu ar trebui sa jongleze pentru perioade indelungate cu excluderea ei.
Concluzia nu poate fi decat cea cu care am si inceput:
A fi vegetarian: pentru ca e la moda? pentru ca e sanatos? din cauza religiei? iubesti animalele? sau cea mai buna legume e porcul? Tu ce parere ai?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: