Dulceata de visine

Dulceata visine

Dulceata visine

Imi plac fructele de sezon.Ador sa mananc banane iarna, cirese , capsuni si visine in mai , caise in iulie si prune in august, etc. Nu inteleg oamenii care fac tocmai pe dos. Dar totusi, ca sa imi fac pofta de visine, la iarna, voi congela cateva pentru a avea la prajituri. Voi face si cateva borcane de compot si bineinteles dulceata.Dulceata pentru clatite si nu numai. La sfarsit, va dau bonus reteta de la siropul de visine.Copii sunt inebuniti dupa siropul de visine. Sa purcedem:

Dulceata de visine

1.2  kg de visine fara samburi

DSCN4779

Dulceata visine

1 kg zahar

lamaie

Se curata visinele si se spala. Se scot samburii, se cantaresc si se amesteca cu zaharul. Se pun la fiert mai intai la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi la foc mai iute.Spuma care se formeaza se aduna cu grija, iar cand  este destul de bine legata (s-a obtinut consistenta dorita) se toarna zeama de lamaie. Se mai tine cateva minute pe foc.Dulceata este gata in momentul in care, picurand pe o farfurie cu o lingurita sirop, acesta nu se imprastie, ci are aspectul unor boabe de roua. Dulceata se  lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, care se inchid ermetic. Se aseaza cu capacul in jos pentru 10 minute dupa care se intorc si se depoziteaza in camara.

Sirop de visine: 1,500 kg de visine curatate si spalate  se pun sa fiarba cu 1/4 de litru de apa. Atunci cand au fiert visinele  si incep sa plesneasca, se pun intr-un strecuratoare sa se scurga zeama. Se pune apoi la fiert o cantitate egala de zeama de visine cu una egala de zahar si putina zeama de lamaie. Dupa ce s-a topit zaharul, se fierbe la foc iute si se leaga, luand spuma de cate ori este necesar. Siropul de visine se toarna cald in sticle, se inchide ermetic si se depoziteaza in camara. Este nemaipomenit servit cu apa minerala si 2-3 cuburi de gheata.

Leave a comment