Cel mai simplu, mai gustos si mai sanatos tort pe care-l stiu. Este ideal pentru copii dar si pentru adulti. Il fac destul de des, cam in orice perioada a anului, caci mere se gasesc tot timpul. Orice tip de mere se preteaza pentru acest tort cu fructe. El este format din merele ce se aseaza pe fundul unei cratite si peste care se toarna un aluat simplu de padispan. Se coace cam 40 de minute dupa care se lasa la racit si se rastoarna. In acest moment avem 2 variante: a-l servi asa ca pe o prajitura cu mere sau a-l garnisi cu crema si a-l transforma dintr-o prajitura cu fructe intr-un tort cu mere, deosebit. Fiind o ocazie speciala eu l-am garnisit cu crema de cacao si frisca.
Tort cu mere
Ingrediente:
7 mere
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
1 plic zahăr vanilat
1/2 plic praf de copt
un pic de sare
200 ml frisca lichida
250gr unt
500 gr zahar pudra
3 linguri cacao
Curatam merele de coaja, scoatem mijlocul plin de seminte(sau le gaurim cum le place unora sa zica). Le asezam pe fundul unei cratite inalte unde le putem umple in gaurele cu boabe de dulceata de visine, sau visine din visinata sau stafide si pregatim aluatul. Mixam ouale intregi cu zaharul(inclusiv cel vanilat) si praful de sare pana acestea isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Apoi adaugam treptat faina si praful de copt, amestecand usor de sus in jos, pana la epuizarea ei. Turnam peste mere si dam totul in cuptorul deja incins, cam 40 de minute.
Smantana dulce(direct de la frigider) se bate cu mixerul sau cu un tel impreuna cu 2 -3 linguri de zahar pana isi dubleaza volumul si obtinem consistenta dorita. Untul il scoatem de la frigider cam cu o jumatate de ora inainte si se freaca cu mixerul impreuna cu zaharul pudra si cele 3 linguri de cacao, pana se topeste zaharul. Se da la frigider pentru 20 de minute.
Este gata ornat, numai bun de degustat!
November 12, 2013 at 2:48 pm
Ce bun … si io n-am voie 😦