Cine nu a facut niciodata un croissant nu stie ce a pierdut. Savoarea, mirosul imbietor si satisfactia primei muscaturi sunt greu de exprimat. Intr-adevar trebuie determinare pentru a te apuca de o asemenea capodopera, dar cine a mers in Franta cu siguranta mai vrea sa retraiasca aceleasi gusturi si amintiri. Dar sa intram in aluat ca sa zic asa:
500 grame faina
500 grame unt
1 pahar apa
2 lingurite ulei
1/2 lingurita sare
1 lingurita zeama de lamaie
Eu cern mai intai faina pe masa de aluat.Se face o adancitura cu mana, ca o groapa in muntele de faina cernut, si se toarna apa,sarea,zeama de lamaie si cele 2 lingurite de ulei.
Se framanta bine ca la poale in brau(cine stie cunoaste-poate deschidem intr-o zi si acest subiect). Sa va dau un termen, se framanta cam 10-25 minute pana atunci cand, daca apesi aluatul cu degetul, urma nu dispare. Se lasa apoi sa se odihneasca tot vreo 15 minute. Se presara faina si se intinde o foaie patrata si groasa de 1 cm.
Se aseaza untul care a fost scos in prealabil cu o ora din frigider si lasat la temperatura camerei. Se intorc toate marginile aluatului peste unt si se impacheteaza.Se baga 10 minute la frigider in folie.
Se scoate si se intinde aluatul in dreptunghi, presarandu-se faina pe unde iese untul.Apoi se impatureste aluatul ca pe un plic. Concluzia este sa repetati dreptunghiul si sa intindeti aluatul in toate cele patru directii.
Se introduce la frigider pentru 15 minute si se repeta toata povestea inca de doua ori.In total se da la frigider de 4 ori si dupa ultima oara cand se da la rece, se scoate aluatul si se taie in formele dorite pentru a putea fi folosit dupa cum doriti.Partea frumoasa la acest aluat, este ca puteti sa-l faceti in cantitati duble si sa-l depozitati in congelator jumatate.Se pastreaza extraordinar de bine, nefiindu-i afectata calitatea.
Sa va fac pofta cu ce s-ar putea face dintr-un aluat frantuzesc? Et voila:
Leave a comment