Pentru ca timpul este foarte scump pentru multi dintre noi, voi posta o reteta pentru care clasicii ma vor ponegri. Este varianta mea rapida de zacusca de dovlecei, dar la fel de gustoasa ca cea originala, respectandu-i in totalitate ingredientele. Este o reteta pentru cei care nu au incercat sa faca zacusca pana acum . Traista mi-am umplut-o pentru 3 borcane de 800 de grame. Daca vreti mai mult de atat dublati cantitatile, sau de ce nu triplati-le.
Zacusca de dovlecei
Ingrediente:
200 grame bulion rosii
5 cepe
5 ardei capia
4 morcovi mijlocii
3-4 dovlecei
4 frunze de dafin
sare si piper macinat dupa gust
350 ml ulei
Se pun pe plita ardeii la copt, intorcandu-i cu grija de pe o parte pe alta, atunci cand se inegresc usor. Cand sunt gata se sareaza si se lasa 5 minute, apoi se curata de coaja. Se spala restul legumelor si se curata de coaja. Intr-o oala incapatoare punem uleiul la incins. Ceapa o punem la blender taiata bucati si o pasam, dupa care o punem peste ulei cam 7 minute la calit. Pasam la blender si ardeii copti, apoi morcovii.
Adaugam peste ceapa, pasta de ardei si morcovii dupa care taiem dovleceii cubulete si-i mixam tot in blender, rasturnandu-i peste restul compozitiei.
Punem sare si piper dupa gust, foile de dafin si lasam sa dea 2 -3 clocote, dupa care bagam oala la cuptor pentru vreo ora si 10 minute. Datorita faptului ca este in cuptor nu trebuie sa stam sa o amestecam ca sa nu se prinda, dar totusi la jumatate de ora trageti cu ochiul la ce se intampla cu zacusca. Cand este gata o turnam fierbinte in borcane sterlizate, punem capacul bine si le mai lasam o ora in cuptorul incalzit la 100 de grade( daca vreti sa reziste cat mai mult in iarna). Dupa care stingem focul si le lasam in cuptor sa se raceasca.
Leave a comment