In sfarsit am ajuns la a face gomboti sau galuste cu prune, cum vreti sa le ziceti. Tocmai am primit de la barbatul meu, cel mai frumos compliment pe care mi l-a facut in bucatarie “nevastaa galustele chiar le-ai nimerit, le-ai facut exact ca mamaie, acelasi gust,, am avut impresia ca sunt din nou copil”. Va dati seama? Sa-i evoci unui om gustul copilariei, poate fi ceva mai frumos? Simt ca am imbatranit dintr-o data si usa se va da de perete ca sa-mi intre tipand nepotii..si usa chiar s-a dat de perete si au intrat copii mei tipand ca vor galuste cu prune. Nastrusnicul cel mare m-a intrebat ce-i aia gombot cu prune? I-am explicat prin gestul de a-i pune in fata nasucului gombotii mult ceruti. Si-a uitat intrebarea si acum infuleca grabit..
Gomboti cu prune
Ingrediente:
3 cartofi mari sau 4 cartofi mai mici
200 grame de faina
50 de grame gris
o cana de pesmet
10 prune
o cana zahar
o lingura ulei si 50 grame de unt
2 oua
scortisoara si vanilie
un praf de sare
Se curata si se pun cartofii la fiert. Intre timp se incinge uleiul si se adauga untul. Apoi se pune pesmetul care se lasa pe foc pana se inchide la culoare, in timpul acesta amestecand mereu. Se da de pe foc si se adauga zaharul, scortisoara si vanilia. Prunele le spalam si le taiem in jumatati, scotandu-le samburele. Le punem intr-un vas cu o lingura de zahar peste ele.
Pasam cartofii fierti pana ajung piure, adaugam grisul, faina si ouale batute plus un praf de sare. Trebuie sa rezulte un aluat moale,la care putem sa mai adaugam o lingura ,maxim doua de faina, daca simtim nevoia, dar nu prea mult.
Cu aluatul de galusti se va lucra mai greu, dar nu trebuie sa-l intarim adaugand faina,deoarece galustile vor fi tari, oricat le-am fierbe. Luam o bucata de aluat in mana pe care o formam ca o minge si apoi o aplatizam.
In mijloc punem jumatate de pruna, peste care tragem marginile aluatului, formand in final bilute.
Eu deja am mancat prea multe…
Leave a comment