Vreau sa va determin sa faceti paine in casa, macar o data, si nu la masina de facut paine. De ce? Pentru ca a face paine in casa este o adevarata terapie incepand de la framantat care va inlatura stresul si pana la aromoterapia ce va cuprinde toata casa. Mirosul painii facute in casa va face instantaneu fericiti, iar framantarea daca se face cu patos, arde calorii. In plus am o reteta minune, care este rapida si nu da gres niciodata. Sa nu va speriati , nu dureaza mult: pregatire ingrediente- 5 minute; framantat-15 minute, restul e istorie: lasat la dospit 30 de minute si in cuptor inca pe atat, dar astea nu le pot cataloga drept munca. Deci cu 20 de minute de activitate, in care veti si slabi, o sa aveti pe masa 2 paini gustoase si pline de savoare . Incepem?
Paine de casa
Ingrediente:
500 grame faina
50 grame drojdie de bere
2 lingurite sare
1 lingurita sare
200 grame lapte
3 linguri ulei
seminte de in/susan/mac
un ou batut cu un praf de sare
Intr-un castron generos cernem 500 de grame de faina. Va rog sa nu treceti peste acest pas, deoarece prin el veti face painea sa fie pufoasa si aerisita. In mijloc facem o gaura cu podul palmei in care sfaraman drojdia, peste care adaugam zaharul si 3-4 linguri de lapte caldut. Lasam 10 minute sa dospeasca drojdia dupa care adaugam restul ingredientelor: laptele incalzit putin, sarea si uleiul.
Amestecam totul cu mana pana se formeaza un aluat usor lipicios. Daca este prea tare(vartos) mai putem adauga o lingura sau doua de lapte. Framantam bine cu pumnii, cu mainile, plini de energie, gandindu-ne la aluat ca la un copil pe care vrem sa-l crestem. Un sfert de ora trece repede cand te gandesti cu drag la ce o sa iasa. Lasam apoi la cald, acoperit cu un prosop, cam 25 de minute, sa creasca, frumos si mare, plin de savoare.
Dupa timpul stabilit, dam aluatul in doua si facand cate un sarpe luuung cat dublul tavii, il impletim de la mijloc in jos.
Mai lasam in tava sa creasca inca 10 minute, acoperite, ungem cu oul batut, presaram semintele de in, in cazul meu si dam la cuptor cam 30 de minute.
Mmmmmmmmmmmm! ce miros..Cred ca asa miroase in rai, a paine calda…
Leave a comment