Cozonacul cel mai rapid si mai frumos

Stiu o reteta de cozonac extraordinara. Anul acesta de Craciun o folosesc din nou. Este cozonacul meu fulger, dar si cel mai frumos. e drept ca nu respecta reteta traditionala, dar pe cuvant ca toata lumea va ramane cu gura casacata.

Aceasta reteta o recomand tuturor lenesilor, ocupatilor si stangacilor in bucatarie care vor sa uimeasca. Iata:

Cozonac

Cozonac

INGREDIENTE:
1 ou + 1 galbenus
1 plic drojdie uscata
150ml lapte
150g zahar
1/2 lingurita sare
coaja rasa portocala
esenta de rom si vanilie
nutella
100g unt

aproximativ 500g faina pentru cozonac

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, nici unul sa nu fie rece, este foarte important. Mai intai cernem faina si topim untul, apoi punem 100 ml lapte la incalzit impreuna cu zaharul si amestecam pana se topeste acesta. la sfarsit adaugam esentele si coaja rasa de portocala. Restul de lapte, incalzit si el putin, se adauga asa simplu peste drojdie, care se pune peste faina, in centrul ei, se presara putina faina peste si se lasa 15 minute .

Acum este momentul sa adaugam ouale, laptele cu esente, si untul topit, toate calde si se amesteca, framantand intre 5 si 10 minute.

Cozonac Cozonac

Cozonac

Se acopera cu un prosop curat, se lasa la dospit 2 ore dupa care procedam in felul urmator:

Se fac 2 foi aproximativ rotunde sau patrate. Se acopera una dintre ele cu crema nutella si se aseaza cealalta peste. Un pahar se pune in mijloc si se taie cu un cutit cu rola mai intai in doua, poi in patru, opt, 16 parti egale sa fie in final.

Cozonac Cozonac Cozonac

Fiecare felie se ia si se rasuceste de 2 ori, pana se termina toate feliile de rasucit. se lasa inca 30 de minute la crescut, dupa care se unge cu ou batut si se da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Cozonac

Ei, ce ziceti?

Cozonac

Leave a comment