Salata de iarna cu sos de mustar

Salata de iarna

Salata de iarna

Aceasta salata este garnitura perfecta pentru o friptura suculenta la gura sobei. Cine nu a incercat-o trebuie sa o puna pe lista de prioritati. Este o reteta usoara, daca bineinteles facem in asa fel incat, sa o adaptam la timpurile moderne. Ador sa iau retete vechi si complicate si sa le simplific, astfel incat sa ne putem bucura de savoarea lor, dar si de mai mult timp liber. Este un mod eficient de a conserva legumele. Putem astfel sa avem conserve pentru iarna,  diferite ca gust, culoare si continut. Iata ingredientele si pasii ce trebuiesc urmati:

Salata de iarna cu sos de mustar- cea mai simpla varianta
Ingrediente:

1 kg morcovi
1 kg dovlecei
1 kg gogosari sau ardei capia
1/2 kg ceapa
6 catei de usturoi
3 cani apa
2 cani otet
1 cana zahar
1 lingura sare
1 borcan si 1/2 mustar dulce sau picant(dupa gustul pe care-l vrem)
350 ml ulei

Se curata morcovii, ceapa, usturoiul, ardeii de cotor si seminte, dovlecei de capete. Se spala legumele, iar ceapa se taie julien, dovleceii cubulete, ardeii in patratele. Usturoiul si morcovul se lasa intregi. Se pune la fiert intr-o oala incapatoare, apa cu otetul, zaharul, sarea.

legume dovlecei ceapa

Intre timp frecam mustarul cu uleiul ca la maioneza, pana reusim sa inglobam tot uleiul in mustar (cu lingura sau cu mixerul). Pregatim si borcanele sterlizate(spalate bine si lasate 15 minute in cuptorul incins la 100 de grade). In oala cu apa si otet care fierbe, oparim pe rand, morcovii (10 minute), ardeiul, dovleceii, ceapa si usturoiul(5 minute fiecare). Scoatem legumele cu o strecuratoare, cu blenderul (sau dam pe razatoare) maruntim morcovii, taiem usturoiul marunt si amestecam cu restul legumelor scurse si cu maioneza de mustar.

maineza de mustar morcov maruntit ardei capia

Punem in borcane, acoperim cu capace si dam la cuptorul incins la 100 de grade pentru o ora, dupa care stingem focul si le lasam in cuptor sa se raceasca.

Salata de iarna

Gata, vi se pare complicat? Nu este, toata treaba a durat o ora pana la insurubat capace si m-am ales cu 6 borcane grase, pline cu salata. La revelion o voi servi langa o friptura de porc la gratar, ca si garnitura !

DSCN5565

2 Responses to “Salata de iarna cu sos de mustar”

  1. Asterisc Says:

    Se poate realiza reteta cu toate semipreparatele crude adaugate in borcane, borcanele inchise ermetic si date la cuptor 20 minute dupa ce apar primele bule de fierbere in borcan. Iese delicioase, parca atunci facute, cu gust de proaspat.


Leave a comment