Dulceata de cirese amare


Exista dulceturi si exista dulceturi.Cea de cirese amare face parte din a doua categorie 🙂DSCN4739

Lasand gluma la o parte, dulceata de cirese amare este deosebita.Mie imi aduce aminte de copilarie si avand in vedere ca , ciresele amare sunt foarte rare , ele crescand , de obicei prin paduri, si mai ales prin padurile dinspre munte, dulceata este o adevarata delicatesa.In fiecare an, in aceasta perioada am grija sa-mi aranjez in camara, cateva borcane proaspete .Cine nu a incercat niciodata sa manance asa ceva, nu stie ce a pierdut.

Dulceata de cirese amare are o savoare atat de aparte, incat ea poate fi servita ca atare, pe o simpla farfuriuta de cristal, ca-n vremurile bunicii.Pentru cei mai pretentiosi, o cupa de inghetata de vanilie devine, un desert pretios, cu 2 lingurite din aceasta dulceata.De asemenea , un orez cu lapte este delicios completat de cateva boabe negre de dulceata.Dar ce sa ma vorbim, eu zic sa incercam:DSCN4745

DSCN47441,5 kg de cirese amare fara samburi

1 kg zahar

zeama de la o lamaie

cateva frunzulite de menta proaspata

Se curata ciresele de crengute , impuritati si se spala.Se amesteca cu zaharul .Se pun la fiert mai intai la foc mic pana se topeste zaharul, apoi la foc mai iute.Spuma care se formeaza se aduna cu grija,iar cand  este destul de bine legata (s-a obtinut consistenta dorita) se toarna zeama de lamaie si se introduc frunzulitele de menta.Se mai tine cateva minute pe foc.
Dulceata se  lasa sa se racoreasca putin ,se scot frunzele de menta si se pune in borcane, care se inchid ermetic .Se depoziteaza in camara si se pastreaza un an.

3 Suisses - VIP

Leave a comment